Monolit és előre gyártott födémek:

Födém kivitelezés

A födém meglehetősen sok dologért felel, ezért érdemes az építkezés ezen részét kellő körültekintéssel meghatározni. Ilyen például a hővédelem, amit megfelelően kell kialakítani ahhoz, hogy fűtés gazdaságos és ne ablakon kidobott pénz legyen.

Szintén fontos kérdés a födém hangvédelme is. Annak, aki lakott már társasházban vagy többlakásos épületben pontosan tudja, mennyire tud zavaró lenne egy mosógép vagy éppen egy betolt szék hangja.

A megfelelő födémtípust választásával,  ez mind elkerülhető

Födémtípusok:

Fafödém, amely nevéből is adódóan fából, gerendákból készül. Költségét tekintve az egyik legolcsóbb és gyorsan elkészül, de a későbbi lehetőségeket korlátozza . Miért?
A teherbírása alacsony, ezért nem alkalmas emelet építésére, de tetőtér beépítésére sem javasolt. Sőt, az alacsony tömegéből adódóan nyáron a túlmelegedés megakadályozásában sincs a segítségünkre. 

Előfeszített vasbeton gerendás födém, amikor a gerendák közé béléstestek kerülnek, amelyek készülhetnek akár betonból, akár kerámiából is.

Monolit vasbeton --azaz a helyszínen öntött vasbeton födém.

A többszintes házban kivitelezésénél elsődlegesen ezen födémtípus kerülhet előtérbe. Ez kellően nagy teherbírással jár az emeletek építéséhez.

Hogy készül: helyi munkával készülő szerkezet. Helyszínen készítünk egy zsaluzatot, megszereljük a vasalást, majd az egészet kibetonozzuk.

  • A födémek zsaluzását az osztrák DOKA zsalurendszerrel végezzük.
  • A vasalást a meglévő vasalási terv alapján is elkészítjük Önnek.

Előnye: szinte bármilyen alaprajzú ház fedésére alkalmas. Elektromos vezetékeket, gépészeti vezetékeket lehet benne elrejteni.

  • Nagyon tartós, jó akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik.
  • Tűzálló.
  • Nem keletkeznek repedések a mennyezeten.

Monolit födém

– bonyolultabb alaprajz esetén, nagyobb helységek felett

– ha mennyezet hűtés lesz a házban

– igényes szerkezetet

A paneles födém mellett szól az az érv, hogy építkezés közben nem igényel alátámasztást. Az elemeket a megadott paraméterek alapján kifejezetten az adott házunkhoz gyártják le, így a helyszínen már csak a helyükre kell emelni őket. Ez az előnye azonban egyben a hátránya is, hisz ez szállítási, daruzási feladatokkal jár. Vagyis az építkezési területnek megközelíthetőnek kell lennie nagy teherjárművekkel. Cserébe egy jól hőszigetelő födémet kapunk.

A födémek kiválasztásában szakmai tanácsadással is segítséget nyújtunk. Kérjen díjmentes ajánlatot most!

Ajánlatkérés