Zsaluzási – állványozás és tetőfedés

Zsaluzási – állványozás és tetőfedési munkálatok

 A zsaluzás a kiviteli során több fázisban jelentkezik pl: alap zsaluzás, lépcső zsaluzás, pillér zsaluzása. A zsaluzási munkálatok a kiviteli tervek alapján készülnek.

Az állványozási és tetőfedési munkálatok volumene illetve milyensége már a tervezés pillanatában eldől. Egy szépen megtervezett, stílusos tetőszerkezet új otthonunk koronája lehet.

Ahogy az építkezés során a piac kínálta termékek közül nehéz a választás, nincs másképp ez a tetőszerkezetnél sem. Komplex módon kell megvizsgálni, milyen legyen a tető és milyen tetőfedő anyag védje a ház tetejét. De először nézzük a formákat:

- a tető dőlésszögét ( fok) a ház stílusa határozza meg, ezért már a háztervezés első pillanataiban érdemes tudni, hogy milyen tetőt képzeltünk el. Utána pedig még fenn áll a kérdés, hogy milyen cserepekkel, vagy más rendszerelemekkel borítsuk azt.

Aki kedveli a minimalista, tiszta, kubista formákat, valószínűleg a lapostetők rajongója. Ez a fogalom a csaknem vízszintes tetőket takarja. Előnye ennek a megoldásnak a letisztult jelleg mellett, hogy akár tetőteraszt is kialakíthatunk rajta. Ugyanakkor a lapostetők rendkívül gondos, szakszerű kivitelezést igényelnek energetikai és élettartam szempontjából, bár ez természetesen a többi tetőmegoldásnál sem maradhat el.

Az alacsony (0-5 fok) hajlásszögű tartományban nem lehet cserép héjalást alkalmazni.

Elegáns és napjainkban divatos megjelenést mutatnak a kishajlású tetők (5-16 fok), amelyek jól illeszkednek például a mediterrán stílushoz, ugyanakkor nem alakul ki alattuk a magastetőkhöz hasonlóan nagyméretű padlástér.

Az ennél meredekebb tetők a magastetők, amelyek például a klasszikus parasztházaknál jellemző. Ha nagyon tájékozottak szeretnénk lenni, akkor még megjegyezhetjük, hogy a magastetőket is csoportokra oszthatjuk: közepes (45 fokos szögűnél kisebb) és meredek hajlásszögű tetőkre.

A magastetők egyik nagy előnye, hogy az alattuk lévő teret tetőtér-beépítés formájában szintén hasznosíthatjuk lakótérként.

Ma már nemcsak fából, hanem fémből és vasbetonból is kialakítanak ilyen szerkezeteket. Amennyiben a tetőtér élettér, ne felejtkezzünk el a tető megfelelő szigeteléséről sem, ezzel jelentősen csökkenthetjük a későbbi fűtési költségeket. Nem beszélve a tetőszigetelést is védő alátéthéjazat páraáteresztő képességéről, amely megakadályozhatja a vizesedést és a penészedést.

A magastetők legismertebb, klasszikus tetőformája valószínűleg a nyeregtető. Ennél a megoldásnál a tető két oldala  egyforma vagy eltérő szögben megdöntve a gerincnél csatlakozik,  a ház két végfalán ilyenkor alakul ki az ún. oromfal,  egy háromszögletű felület.  

A nyeregtető egy variációja a félnyeregtető, amikor csak egy ferde tetősík fedi féloldalasan

 az épületet.

A klasszikus retró kockaházakról pedig a sátortető lehet ismerős: itt piramisforma, négy egymásnak támasztott háromszögforma tetőfelületből alakul ki ház tetőszerkezete.

Ezeknél a formáknál jóval változatosabb variációs lehetőségek közül választhatunk. A kontytetőnél a nyeregtető függőleges oromfala helyett is ferde tetőfelület kerül a házra, a csonka kontytetőnél pedig az oromfal egy része megmarad.

A régies villaépületek, kastélyok megjelenését idézi fel a manzárdtető, ahol a tetőfelület megtörik, egy meredekebb és egy kevésbé meredek felületből áll össze.

De kerülhet a ház toronyszerű elemére akár toronytető is, amely általában egy meredekebb, sátorszerű tető, amilyet a templomtornyokon is láthatunk. Ez lehet akár kúpformájú, azaz kúptető is.


Ajánlatkérés